Maultaschen – niemieckie pierogi z ciasta makaronowego

Pani Monika napisała do nas e-mail z przepisem na niemieckie pierogi z ciasta makaronowego – Maultaschen. Dziękujemy.

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • starta gałka muszkatołowa
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Farsz:

  • 1 cebula
  • dużo pietruszki lub czosnku niedźwiedziego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Cebulę oraz pietruszkę (lub czosnek niedźwiedzi) drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Sparzyć liście szpinaku we wrzątku i odsączyć. Również posiekać. Namoczoną w wodzie bułkę dokładnie wycisnąć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami. Połączyć z pozostałymi składnikami farszu.

Rozwałkować ciasto, pokroić na prostokąty. Na każdej połowie prostokąta ułożyć odrobinę farszu, przykryć drugą połową i zlepić na bokach. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 20 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć.

Można podawać z sałatkami, sosami lub jako dodatek do zup.  

Smacznego!