Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Skąd się wzięła chałwa?


Chałwa – ta pyszna i popularna słodka przekąska jest obecna w menu Polaków od wielu lat. Skąd jednak się wywodzi i dlaczego z roku na rok zyskuje coraz większe rzesze zwolenników?

Chałwa (halvah, halva, helva, halavi) w pierwotnym znaczeniu tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu cukierek, jest wiec synonimem słodyczy i doskonałego smaku. Jest też chyba najsłynniejszym na świecie deserem, uwielbianym przez dzieci i dorosłych. Najstarsze informacje o chałwie pochodzą z Indii, skąd rozprzestrzeniła się na obszar Bliskiego Wschodu. Wkrótce potem przywędrowała przez Persję do Turcji i dalej, do Grecji, skąd jej sława rozprzestrzeniała się po całej Europie. W każdym regionie modyfikowano ją dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Na polskie stoły trafiła za sprawą licznych kontaktów naszych sarmackich przodków z tureckim imperium. Tajemnicą wielowiekowej popularności chałwy jest ziarno sezamowe, które w czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom, zyskało miano przyprawy bogów. W podstawowym składzie chałwy znajdują się miazga sezamowa i masa karmelowa. Ze względu na swoją popularność, zwłaszcza na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich oraz w krajach zachodniej Azji, możemy wyróżnić wiele odmian chałwy, głównie ze względu na rodzaj wykorzystanych do jej produkcji nasion (m.in. sezam, mak, nasiona słonecznika). W Europie do produkcji chałwy najczęściej używa się nasion sezamu, jak w lubianej chałwie brzeskiej marki Odra SA, którą można dostać w kilku smakach: waniliowym, fantazyjnym, mlecznym, kawowym, czy z dodatkiem orzechów. Dzięki zawartości miazgi sezamowej, w chałwie występują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty (sezamina oraz sezamol).

Odra SA przygotowała sprawdzony przepis na:

Tort chałwowy

Składniki:

CIASTO: 30 dag mąki tortowej, 30 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli.

NADZIENIE: 30 dag czekolady, 4 jajka, 15 dag cukru, kieliszek rumu, 1 szklanki śmietanki, łyżka cukru pudru, 15 dag chałwy waniliowej Odra, 3 szklanki mocnej herbaty.

DO PRZYBRANIA: 10 dag bez, wiórki czekoladowe.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Do przygotowanej masy stopniowo dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Całość wyłożyć na przygotowaną blachę i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i podgrzewać na wolnym ogniu, intensywnie mieszając, po czym zgasić ogień i dalej ucierać, aż masa wystygnie. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć obie masy, dodając pokruszoną chałwę i rum. Ciasto przekroić na 4 części, nasączyć herbatą. Poszczególne warstwy przełożyć równomiernie kremem, wierzch i boki posypać wiórkami czekoladowymi i przybrać bezami.

Smacznego!

Nasze certyfikaty

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1 z dnia 2016.05.04); zwanego dalej Rozporządzeniem, informujemy, iż:
  1. Współadministratorami danych osobowych są Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwice oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwicach. Dane osobowe przetwarzane są w celu:
    • umieszczenia danych osoby, której te dane dotyczą w bazie kandydatów, prowadzenia postępowań rekrutacyjnych z udziałem osób, których dane dotyczą i podjęcia kontaktu z tą osobą w szczególności w celu przedstawienia jej ofert pracy;
    • zawarcia z osobami, których dane dotyczą umów cywilnoprawnych stanowiących podstawę zatrudnienia przy opiece nad osobami starszymi i wykonywania tych umów, a także podjęcia czynności służących przygotowaniu zawarcia tych umów.
  2. Podanie danych osobowych i wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne lecz konieczne do skorzystania z formularza kontaktowego. Dane osobowe są przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie tych danych. Wycofanie zgody uniemożliwi umieszczenie osoby, której dane dotyczą w bazie kandydatów i wykorzystanie podanych danych osobowych do kontaktu w szczególności w celu przedstawienia tej osobie ofert pracy.
  3. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa. Osobie, której dane dotyczą przysługuje też prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  4. Dane osobowe klienta mogą być przekazywane podmiotom trzecim – agencjom pośrednictwa oraz zleceniobiorcom administratora danych osobowych w związku z realizacją umowy dotyczącej zapewnienia pomocy osobom starszym i/lub chorym przy prowadzeniu gospodarstwa domowego.
  5. Dane osobowe są przechowywane przez okres trwania stosunków prawnych wynikających z zawartych umów, a także po ich ustaniu, przez okres przedawnienia roszczeń związanych z realizacją tych umów, wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  6. Przysługuje Pani/Panu prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.
  7. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  8. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do zawarcia umowy zlecenia/umowy o współpracy w związku z koniecznością identyfikacji strony tej umowy i jej rozliczenia.
  9. Decyzje w oparciu o podane przeze Panią/Pana dane nie są podejmowane w sposób zautomatyzowany.
  10. Dopuszcza się możliwość pozyskania dodatkowych danych osobowych, na podstawie wyrażonej Panią/Pana przeze mnie, dobrowolnej i odwołalnej w każdym czasie zgody. Dane, o których mowa w zdaniu poprzednim służyć będą administratorowi danych do realizacji celu wyraźnie określonego w treści wyrażonej przeze mnie zgody.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych wskazanych w formularzu przez współadministratorów - Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 w celu umieszczenia moich danych w bazie kandydatów i kontaktowania się ze mną w sprawie ofert pracy.