Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Perfekcyjna Opiekunka Jak przyozdobić stół? Co przygotować na obiad? Jak wywabić plamę? Odpowiedzi na te i inne pytania przygotowujemy wraz z naszymi Opiekunkami.

Przepis na domowe dżemy owocowe

Przepis na domowe dżemy owocowe

Drogie Opiekunki i Drodzy Opiekunowie Osób Starszych. Wrzesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz chłodniejsze dni. Wielu z nas na pewno zatęskni za letnim smakiem truskawek, wiśni czy malin. Znaleźliśmy sposób, aby te smaki zachować na jesienne dni, a mianowicie – dżemy owocowe! Przygotowaliśmy dla Was przepis na prawdziwy, domowy dżem truskawkowy, a co najważniejsze - bez dodatku cukru żelującego. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA DŻEMU TRUSKAWKOWEGO: 1 kg dojrzałych truskawek sok z 2 małych cytryn 1 ...

53

Letnie, pyszne koktajle – 3 przepisy na owocowe smoothie

Drogie Opiekunki, Drodzy Opiekunowie! Chyba nie ma lepszego sposobu na letnią dawkę witamin niż koktajl owocowy! Jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy 3 przepisy na owocowe koktajle. 1. Koktajl arbuzowy Składniki: ćwiartka arbuza ćwiartka melona 4 morele, limonka 1 łyżka miodu pół szklanki wody mineralnej parę listków mięty kostki lodu. Wykonanie: Pozbądź się pestek z arbuza. Obierz morele ze skórki i wyrzuć pestki. Obierz melon. Owoce pokrój w kosteczki i zmiksuj ...

Letnie, pyszne koktajle – 3 przepisy na owocowe smoothie
37
Przepis na strudel z jabłkami!

Przepis na strudel z jabłkami!

Drogie Opiekunki oraz Drodzy Opiekunowie Osób Starszych! Strudel z jabłkami (Apfelstrudel) to jedno z najpopularniejszych zimowych ciast w Niemczech. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, lodami, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem. Przygotowaliśmy dla Was przepis na to wyjątkowo smaczne ciasto! Będziecie potrzebować: Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej typu 550 1 jajko szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka octu 100 ml mleka Składniki na nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek 100 g rodzynek 100 ...

54

Mikołajkowe babeczki z nutą pomarańczy – przepis

Drogie Opiekunki, Drodzy Opiekunowie Osób Starszych! Już dzisiaj obchodzimy mikołajki! Jeśli nie macie pomysłu na mikołajkowy upominek dla Podopiecznego, przedstawiamy Wam przepis na wyśmienite babeczki „mince pie”, czyli babeczki wypełnione w środku mieszanką suszonych owoców, siekanych orzechów, jabłek oraz przypraw, które ucieszą każdego fana słodkości! Składniki: Babeczki: 240 g mąki pszennej 60 g margaryny 60 g masła sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli   Nadzienie: mieszanka ...

Mikołajkowe babeczki z nutą pomarańczy – przepis
32
Owsianka Dyniowa na Światowy Dzień Owsianki - Przepis dla Opiekunek osób starszych

Owsianka Dyniowa na Światowy Dzień Owsianki - Przepis dla Opiekunek osób starszych

Owsianka dyniowa to ciekawa propozycja na jesienne śniadania. Nie tylko pożywna ale również pięknie prezentująca się w miseczce. Dynia zmienia szarość płatków owsianych na piękny pomarańczowy kolor.  Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 szkl. mleka czubata łyżka puree z dyni szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie, miód Jak przyrządzić? Na początku zalewamy płatki mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu (10-15 ...

26

Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami

Drogie Opiekunki i Drodzy Opiekunowie osób starszych. W ciepłe letnie dni warto przyrządzić pożywną, ale i zarazem lekką sałatkę. Dziś proponujemy wam sałatkę z pieczonymi pomidorami i oliwkami.   Składniki: - 150 g czarnych oliwek - 200 g rukoli - 8 małych pomidorów - 2 łyżki kaparów - 2 łyżki octu winnego - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól i pierz   Sposób przyrządzenia: Pomidory myjemy i kroimy na połówki, a następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek, ...

Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami
26
Zupa z ogórka i awokado

Zupa z ogórka i awokado

Zielona zupa w kolorach firmy Pronobel? Czemu nie? :) Drodzy Opiekunowie, zapraszamy do rozsmakowania się w zdrowej i lekkiej zupie krem z awokado i ogórka szklarniowego. Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1/3 niedużego pora 1 dojrzałe awokado 1/2 litra bulionu warzywnego garstka liści bazylii (część do dekoracji) 150ml śmietany kremowej (30%) sól, świeżo zmielony pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórek dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Nie obierać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej ogórek i pokrojony w krążki ...

40

"Pronoblowy" deser ptasie mleczko

Aby zrobić zachwycający, przepyszny deser wcale nie otrzeba wiele czasu ani pracy. Poniże, Drodzy Opiekunowie osób starszych przedstawiamy Wam "Pronoblowy" deser Ptasie Mleczko. Można go modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i upodobaniami Wazych Podopiecznych. Smacznego! Składniki: spód: 200g herbatników maślanych 100g roztopionego masła masa: 2 galaretki (np. cytrynowe) bita śmietana w proszku 2 szklanki zimnego mleka typu "Śnieżka" borówki do dekoracji   Sposób przyrządzenia:  Ciastka ...

"Pronoblowy" deser ptasie mleczko
59
Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Szparagi to jedne z ulubionych warzyw niemieckich Seniorów. Opiekunki osób starszych wiedzą jak dużą radość sprawia Seniorom niemiecka kuchnia z ich ulubionych składników. Poniżej przedstawiamy Wam przepis prosto z Oldenburga - Zupę krem z zielonych szparagów.  Składniki:   250g zielonych szparagów 500 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 30g masła 250 ml mleka 15g mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki śmietany kremówki     Zielone szparagi dokładnie ...

54

Budyń waniliowy z sosem wiśniowym

Drogie Opiekunki i Drodzy Opiekunowie osób starszych, domowy budyń bez konserwantów i sztucznych barwników to uczta dla podniebienia. Przyrządzanie takiego budyniu zajmuje dosłownie tyle, ile przyrządzenie budyniu z torebki. Składniki na 4 małe porcje 0,5 litra mleka 0,5 łyżeczki świeżego masła wysokoprocentowego 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego 0,5 laski wanilii 2 żółtka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 50g) Sos wiśniowy 250g wiśni drylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób ...

Budyń waniliowy z sosem wiśniowym
30
Lody waniliowe - prosty przepis dla Opiekunek osób starszych

Lody waniliowe - prosty przepis dla Opiekunek osób starszych

Lody to nie tylko ochłoda w upalne lato to również wiele właściwości zdrowotnych. Drogie Opiekunki, Drodzy Opiekunowie czy wiecie, że lody zapobiegają osteoporozie? Zawierają bowiem łatwo przyswajalny wapń. Ponadto dzięki wapniowi obniżają ciśnienie i regulują pracę układu nerwowego. Niektórzy lekarze potwierdzają również fakt, że lody pomagają przy bólu migdałków. Obkurczają naczynia krwionośne, zmniejszają obrzęk i łagodzą ból. Polecane są po zabiegach operacyjnych, usunięciu migdałków czy ekstrakcji zęba. Lody ...

40

Deser z malinami

Do przyrządzenia prostego deseru dla Seniorów będziesz potrzebować: 1 szklankę (200g) śmietany kremówki 2 szklanki (150g) jogurtu naturalnego 250g serka mascarpone 500 g odtłuszczonego serka Quark 500 g mrożonych malin (w tym kilka sztuk do dekoracji) 200 g cukru brązowego Opakowanie ciastek: herbatniki, pieguski Serek mascarpone, quark oraz jogurt zmiksuj z cukrem i malinami. W osobnym naczyniu ubij śmietanę odłóż niewielką ilość do dekoracji a resztę delikatnie wymieszaj ze zmiksowanym serkiem. Na spód szklanych naczyń (mogą to być słoiczki, ...

Deser z malinami
20
Gofry - szybki podwieczorek dla Opiekunek i Seniorów

Gofry - szybki podwieczorek dla Opiekunek i Seniorów

Kto nie lubi gofrów? Można je jeść na śniadanie, deser, podwieczorek z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami... wskazana jest dowolność i różnorodność. Gofry z naszego przepisu wychodzą aromatyczne, chrupiące i niezwykle lekkie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżek drobnego cukru 1/3 szklanki oleju roślinnego 2 żółtka 2 białka szczypta soli do ubijania białek. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) miksujemy na gładką masę. Następnie ubijamy białka ...

30

Marchwinki – pyszny i zdrowy podwieczorek

Składniki na 12 babeczek marchewkowych: - 2 szklanki startej marchewki (czyli ok. 4 średniej wielkości marchewek) - ¾ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - 3 lub 4 jajka (zależnie od ich wielkości) - 1,5 szklanki mąki  - 1 szklanka cukru brązowego - 1 opakowanie aromatu waniliowego do ciast - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu w proszku - ½  łyżeczki imbiru w proszku - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku  - ...

Marchwinki – pyszny i zdrowy podwieczorek
48
Panna Cotta - szybki przepis na deser

Panna Cotta - szybki przepis na deser

Składniki: 1 laska wanilii 125ml mleka 300ml śmietany 30% 70g cukru pudru 2 białka średnich jajek do dekoracji: sok z truskawek, truskawki porzeczki Jak przyrządzić: Przetnij wzdłuż wanilię i dokładnie zeskrob nasiona. Nasionka oraz laski wanilii, mleko, śmietanę oraz cukrem pudrem doprowadzić do wrzenia w rondlu. Odstawić i zaparzać przez 30min. Wyjąć laskę wanilii. Białko rozkłócić widelcem i dodać do ciepłej mieszaniny mleka i śmietany. Dobrze wymieszać. Włożyć do piekarnika formę ok. 30x25cm. Wyłożyć mokrym papierem do pieczenia. W formie ...

32

Zapiekanka z papryką i klopsikami z kiełbasy

Często pytacie nas w wiadomościach prywatnych o szybkie dania dla niemieckich seniorów. Jedna z Opiekunek firmy Pronobel - Pani Joanna z Katowic przysłała do nas przepis na zapiekankę z kiełbasą. Zapraszamy do gotowania! Składniki: 400g makaronu typu Farfalle 4 grube kiełbaski (500g) 1 łyżka oleju 2 szalotki 450g grillowanej papryki odsączonej z zalewy 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 125ml śmietany kremówki sól, pieprz, cukier 125g sera mozarella 4 gałązki świeżej bazylii Jak przyrządzić: Makaron ugotować al dente według przepisu ...

Zapiekanka z papryką i klopsikami z kiełbasy
52
Kalarepa - właściwości i przepis

Kalarepa - właściwości i przepis

Kalarepa to warzywo zawierające niemalże wszystkie witaminy, pierwiastki mineralne i chroniącą oczy luteinę. Ponadto zawiera związki, które chronią przed rozwojem nowotworów oraz związki bakterio- i grzybobójcze odpowiedzialne między innymi za ochronę przed chorobą wrzodową. Jak przyrządzać kalarepę? Młoda, chrupiąca, delikatna i słodkawa w smaku kalarepa jest idealna do jedzenia na surowo. W takiej postaci zachowuje najwięcej właściwości odżywczych. Do sałatek można również dodawać pokrojone liście. Starsze kalarepy nadają się ...

60

Zupa z soczewicy z curry

Na dziś polecamy zupę z soczewicy z przepisu Pani Katarzyny z Żywca. Dziękujemy! Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 150g ziemniaków odrobina czerwonej papryki chili 1 imbir 1 czerwona papryka słodka 100g suszonych moreli 250g soczewicy 750ml bulionu warzywnego 100g szynki, kiełbasy lub parówek 1 puszka mleka kokosowego (160ml) 1 łyżeczka mielonego curry 1 grejpfrut 2 dymki 1 pęczek pietruszki sól chili w proszku Sposób przyrządzania: Włoszczyznę obrać, umyć i posiekać, cebulę obrać i drobno posiekać, ziemniaki obrać, ...

Zupa z soczewicy z curry
51

Nasze certyfikaty

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1 z dnia 2016.05.04); zwanego dalej Rozporządzeniem, informujemy, iż:
  1. Współadministratorami danych osobowych są Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwice oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwicach. Dane osobowe przetwarzane są w celu:
    • umieszczenia danych osoby, której te dane dotyczą w bazie kandydatów, prowadzenia postępowań rekrutacyjnych z udziałem osób, których dane dotyczą i podjęcia kontaktu z tą osobą w szczególności w celu przedstawienia jej ofert pracy;
    • zawarcia z osobami, których dane dotyczą umów cywilnoprawnych stanowiących podstawę zatrudnienia przy opiece nad osobami starszymi i wykonywania tych umów, a także podjęcia czynności służących przygotowaniu zawarcia tych umów.
  2. Podanie danych osobowych i wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne lecz konieczne do skorzystania z formularza kontaktowego. Dane osobowe są przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie tych danych. Wycofanie zgody uniemożliwi umieszczenie osoby, której dane dotyczą w bazie kandydatów i wykorzystanie podanych danych osobowych do kontaktu w szczególności w celu przedstawienia tej osobie ofert pracy.
  3. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa. Osobie, której dane dotyczą przysługuje też prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  4. Dane osobowe klienta mogą być przekazywane podmiotom trzecim – agencjom pośrednictwa oraz zleceniobiorcom administratora danych osobowych w związku z realizacją umowy dotyczącej zapewnienia pomocy osobom starszym i/lub chorym przy prowadzeniu gospodarstwa domowego.
  5. Dane osobowe są przechowywane przez okres trwania stosunków prawnych wynikających z zawartych umów, a także po ich ustaniu, przez okres przedawnienia roszczeń związanych z realizacją tych umów, wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  6. Przysługuje Pani/Panu prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.
  7. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  8. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do zawarcia umowy zlecenia/umowy o współpracy w związku z koniecznością identyfikacji strony tej umowy i jej rozliczenia.
  9. Decyzje w oparciu o podane przeze Panią/Pana dane nie są podejmowane w sposób zautomatyzowany.
  10. Dopuszcza się możliwość pozyskania dodatkowych danych osobowych, na podstawie wyrażonej Panią/Pana przeze mnie, dobrowolnej i odwołalnej w każdym czasie zgody. Dane, o których mowa w zdaniu poprzednim służyć będą administratorowi danych do realizacji celu wyraźnie określonego w treści wyrażonej przeze mnie zgody.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych wskazanych w formularzu przez współadministratorów - Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 w celu umieszczenia moich danych w bazie kandydatów i kontaktowania się ze mną w sprawie ofert pracy.