Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Ciasto makowo-serowe

Ciasto makowo-serowe
Makowce i serniki cieszą się nieustającą popularnością wśród polskich wypieków – szczególnie w okresie świątecznym. Oba są wyjątkowo pyszne... Mamy więc dobrą wiadomość dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, za którym rodzajem ciasta przepadają bardziej. W jednym wypieku połączyliśmy masę serową i makową, dlatego już nie musicie wybierać! Wystarczy, że skorzystacie z naszej propozycji.

Składniki:

Ciasto:

• 200 g masła,
• 1 jajko,
• 200 g cukru,
• 1/2 torebki proszku do pieczenia,
• 500 g mąki.

Masa serowa:

• 800 g tłustego twarogu,
• 3 jajka,
• 300 g cukru,
• 4 łyżki oleju,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• sok z 2 cytryn,
• 1/4 szklanki rodzynek.

Masa makowa:

• 500 g maku,
• 200 g cukru,
• otarta skórka z 2 cytryn,
• 3/4 l mleka,
• 2 jajka,
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
• 4 łyżki masła lub margaryny,
• kilka kropel migdałowego aromatu do ciast.
 

Wykonanie:


W pierwszej kolejności zajmujemy się ciastem. Ucieramy tłuszcz z cukrem i dodajemy jajko. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy i zagniatamy ciasto.

Bierzemy się za masę makową: mak mielimy, przekładamy go do garnka i zalewamy 1/2 l mleka. Wsypujemy do niego również cukier, otartą skórkę z cytryn, masło i gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek, mieszamy je dokładnie z pozostałym mlekiem oraz mąką ziemniaczaną i całość dodajemy do masy makowej, ponownie ją gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z olejkiem migdałowym łączymy bardzo powoli z masą makową, z której połowę wykładamy na kruszonkę ułożoną na blaszce.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Biały ser mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z twarogiem, cukrem, olejem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem z cytryn. Pianę ubitą z białek łączymy delikatnie z masą twarogową, wsypujemy do niej rodzynki i wykładamy na ciasto. Na górze rozsmarowujemy resztę masy makowej. Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

Kiedy całość wystygnie polewamy ją rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami włoskimi.


Smacznego!


Nasze certyfikaty

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1 z dnia 2016.05.04); zwanego dalej Rozporządzeniem, informujemy, iż:
  1. Współadministratorami danych osobowych są Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwice oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8, 44-100 Gliwicach. Dane osobowe przetwarzane są w celu:
    • umieszczenia danych osoby, której te dane dotyczą w bazie kandydatów, prowadzenia postępowań rekrutacyjnych z udziałem osób, których dane dotyczą i podjęcia kontaktu z tą osobą w szczególności w celu przedstawienia jej ofert pracy;
    • zawarcia z osobami, których dane dotyczą umów cywilnoprawnych stanowiących podstawę zatrudnienia przy opiece nad osobami starszymi i wykonywania tych umów, a także podjęcia czynności służących przygotowaniu zawarcia tych umów.
  2. Podanie danych osobowych i wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne lecz konieczne do skorzystania z formularza kontaktowego. Dane osobowe są przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie tych danych. Wycofanie zgody uniemożliwi umieszczenie osoby, której dane dotyczą w bazie kandydatów i wykorzystanie podanych danych osobowych do kontaktu w szczególności w celu przedstawienia tej osobie ofert pracy.
  3. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa. Osobie, której dane dotyczą przysługuje też prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  4. Dane osobowe klienta mogą być przekazywane podmiotom trzecim – agencjom pośrednictwa oraz zleceniobiorcom administratora danych osobowych w związku z realizacją umowy dotyczącej zapewnienia pomocy osobom starszym i/lub chorym przy prowadzeniu gospodarstwa domowego.
  5. Dane osobowe są przechowywane przez okres trwania stosunków prawnych wynikających z zawartych umów, a także po ich ustaniu, przez okres przedawnienia roszczeń związanych z realizacją tych umów, wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  6. Przysługuje Pani/Panu prawo uzyskania dostępu do własnych danych osobowych, ich sprostowania i usunięcia, a także żądania ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych w warunkach określonych powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.
  7. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych w każdym przypadku zaistnienia podejrzenia, że przetwarzanie jego danych osobowych następuje z naruszeniem powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
  8. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do zawarcia umowy zlecenia/umowy o współpracy w związku z koniecznością identyfikacji strony tej umowy i jej rozliczenia.
  9. Decyzje w oparciu o podane przeze Panią/Pana dane nie są podejmowane w sposób zautomatyzowany.
  10. Dopuszcza się możliwość pozyskania dodatkowych danych osobowych, na podstawie wyrażonej Panią/Pana przeze mnie, dobrowolnej i odwołalnej w każdym czasie zgody. Dane, o których mowa w zdaniu poprzednim służyć będą administratorowi danych do realizacji celu wyraźnie określonego w treści wyrażonej przeze mnie zgody.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych wskazanych w formularzu przez współadministratorów - Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 oraz DE Pronobel sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Gliwicach, ul. Młyńska 8 w celu umieszczenia moich danych w bazie kandydatów i kontaktowania się ze mną w sprawie ofert pracy.