Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna
Nasze zdrowie i odporność w znacznej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Ale zastanówmy się dlaczego? Co kryje się pod tym pojęciem?
 
Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwie ekologicznym tzn. w takim, w którym nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, a stosuje się zrównoważoną uprawę, płodozmian oraz mechaniczne i biologiczne metody zwalczania chwastów, szkodników i chorób. W takim gospodarstwie kontrolowany jest cały proces hodowli i produkcji, a nie tylko produkt końcowy. Gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie wytwarzające taką żywność są kontrolowane corocznie przez inspektorów jednostek certyfikujących.

Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Produkty takie mają znacznie niższy poziom toksycznych metali ciężkich, które uszkadzają nerki, wątrobę czy układ nerwowy. W owocach uprawianych ekologicznie stwierdzono aż siedmiokrotnie rzadszą obecność pozostałości pestycydów, a jeśli były to w ilościach śladowych.

Badania wykazały, że ekologiczne surowce roślinne zawierają od 18 proc. do 69 proc. więcej przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych, flawonów, antocyjanów itd.) niż surowce z upraw konwencjonalnych. Spożywając więc taką samą ilość owoców, warzyw czy zbóż ekologicznych, co konwencjonalnych, dostarczamy organizmowi o 20-60 proc. więcej przeciwutleniaczy, które chronią przed wieloma chorobami. 

Zwierzętom, od których uzyskuje się mięso i mleko w gospodarstwach konwencjonalnych często podaje się profilaktycznie antybiotyki i hormon wzrostu, które przechodzą do produktu finalnego. W gospodarstwie ekologicznym jest to niedopuszczalne.

Często pada pytanie: dlaczego produkty bio są tak drogie? W krajach UE gdzie rolnictwo ekologiczne rozwija się od wielu lat, produkty wytwarzane taką metodą są droższe średnio o 30 proc. od produktów wytwarzanych przemysłowo czy konwencjonalnie. W Polsce, gdzie rolnictwo ekologiczne jest w fazie początkowej, ta różnica jest znacznie większa. Wynika to m.in. z tego, że zarówno plony upraw ekologicznych jak i produkcja zwierzęca są znacznie niższe.  Wyższe są również koszty związane z nakładem pracy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. Dodatkowo, w Polsce ilość gospodarstw ekologicznych jest jeszcze stosunkowo mała.  

SZUKASZ PRACY?
Praca w opiece
w Niemczech

Wypełnij formularz - oddzwonimy!

Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
W związku z art. 23 ust. 1 pkt. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133 poz. 883) oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, przy ul. Młyńskiej 8 oraz podmioty partnerskie spółki.

.

Pytania do naszej Blogerki

Nasze certyfikaty

certyfikat KRAZ