Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Pieczywo na świecie - ciekawostki dla Opiekunek osób starszych

Pieczywo na świecie - ciekawostki dla Opiekunek osób starszych
Drogie Opiekunki, Drodzy Opiekunowie każdego dnia zjadamy na śniadanie czy kolację pieczywo. A czy wiecie jakie są rodzaje pieczywa i z jakich regionów świata się wywodzą?
Najpopularniejsze z nich to:

- Bajgieł (bagel) pochodzący z Europy Wschodniej i z narodów żydowskich. Bajgieł jest przygotowywany z ciasta drożdżowego, przed pieczeniem posypywany makiem, kminkiem lub gruboziarnistą solą. Pieczywo to ma wygląd obwarzanka i wypiekany jest zwykle z jasnej mąki, rzadziej z żytniej. Czasami Bajgieł ma smak cebulowy.
- Brioche – drożdżowe pieczywo francuskie w formie bułki lub chleba. Lekko słodkawe. Brioche wypieka się z jasnej maki z dodatkiem masła i jaj. Są bardziej kaloryczne niż inne rodzaje pieczywa ze względu na większą zawartość tłuszczu.
- Chapatti pełnopszenne placki chlebowe z drożdżami lub bez. Chapatti są tradycyjnym pieczywem indyjskim. Są dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, magnezu i witaminy B1.
- Chleby owocowe z dodatkiem cukru, rodzynków lub innych suszonych owoców. Wypiekane są z jasnej mąki i doprawiane słodem i cukrem.
- Chleby żytnie to pieczywo najbardziej popularne w krajach skandynawskich, Niemczech, Polsce i Rosji. Są lekko kwaskowate, wypiekane są z mąki żytniej lub pszenno-żytniej. Żyto ma mniejszą zawartość glutenu stąd miękisz pieczywa żytniego jest bardziej zwarty i cięższy niż w chlebie pszennym.
- Ciabatta to włoskie pieczywo wypiekane z jasnej lub ciemnej mąki rozprowadzanej oliwą, aromatyzowane ziołami. Ciabatta jest często gumiasta. Kanapki zrobione z małych kromek ciabatty nazywane są panino.
- Croissant – Bułka śniadaniowa w kształcie rogalika z ciasta francuskiego. Jest puszysta i sycąca, ale jej wadą jest duża zawartość tłuszczu.
- Crumpet -  bardzo słone pieczywo z ciasta drożdżowego. Jest okrągłe z wzorem plastra miodu z jednej strony bochenka. Podawany tradycyjnie w Wielkiej Brytanii, z masłem, podczas tzw. Tea time.
- Focaccia – wywodzi się z Włoch. Jest to pieczywo z ciasta drożdżowego podobne do pizzy pieczone z dodatkami smakowymi jak na przykład oliwki, sól gruboziarnista, zioła (szałwia, rozmaryn), czosnek, suszone pomidory. Focaccia podawana jest na ciepło przed posiłkami aby zaspokoić pierwszy głód a także jako dodatek do innych potraw.
- Maca (matzo) – to tradycyjny chleb żydowski spożywany podczas Święta Paschy. Pieczony jest z mąki pszennej bez użycia drożdży, czasami z dodatkiem soli.
- Muffin – pochodzi z Anglii. Jest to okrągła bułeczka drożdżowa o łagodnie kwaskowatym smaku i gumiastej skórce. Są różne odmiany pieczywa muffin: z mąki pełnopszennej, z mąki jasnej, z nadzieniem serowym, czekoladowym a także owocowym.
- Naan - płaski chleb drożdżowy w kształcie dużej kropli. Pieczony jest z białej mąki w specjalnym cylindrycznym piecu zwanym tandoori. Pieczywo Naan pochodzi z Indii. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany jest razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej. Dostarcza w naszej diecie witamin B1 i PP.
- Pitta – najbardziej znany jest na Bliskim Wschodzie. Rozcinany jest w taki sposób aby tworzyć kieszeń i podawany z różnymi dodatkami. Np. jako kebab. Pitta wypiekana jest z mąki pełnopszennej oraz jasnej.
- Pumpernikiel – wywodzi się z Niemiec. Jest to ciężki ciemnobrązowy chleb żytni. W procesie wypieku ciasto jest parowane i pieczone przez wiele godzin, aż do uzyskania pieczywa o lekko kwaśnym bogatym smaku i zapachu.
- Tortilla – pieczywo pochodzące z Meksyku. Są to okrągłe chleby wytwarzane z mąki kukurydzianej lub pszennej, bez drożdży, z dodatkiem soli oraz wody, pieczone jak placki na patelni. 

Czy znacie jeszcze inne rodzaje pieczywa? Które są Waszymi ulubionymi?
Zachęcamy do pozostawienia komentarza na naszym fanpage na Facebooku.

SZUKASZ PRACY?
Praca w opiece
w Niemczech

Wypełnij formularz - oddzwonimy!

Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
W związku z art. 23 ust. 1 pkt. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133 poz. 883) oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, przy ul. Młyńskiej 8 oraz podmioty partnerskie spółki.

.

Pytania do naszej Blogerki

Nasze certyfikaty

certyfikat KRAZ