Praca  dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

Pieczywo na świecie - ciekawostki dla Opiekunek osób starszych

Pieczywo na świecie - ciekawostki dla Opiekunek osób starszych
Drogie Opiekunki, Drodzy Opiekunowie każdego dnia zjadamy na śniadanie czy kolację pieczywo. A czy wiecie jakie są rodzaje pieczywa i z jakich regionów świata się wywodzą?
Najpopularniejsze z nich to:

- Bajgieł (bagel) pochodzący z Europy Wschodniej i z narodów żydowskich. Bajgieł jest przygotowywany z ciasta drożdżowego, przed pieczeniem posypywany makiem, kminkiem lub gruboziarnistą solą. Pieczywo to ma wygląd obwarzanka i wypiekany jest zwykle z jasnej mąki, rzadziej z żytniej. Czasami Bajgieł ma smak cebulowy.
- Brioche – drożdżowe pieczywo francuskie w formie bułki lub chleba. Lekko słodkawe. Brioche wypieka się z jasnej maki z dodatkiem masła i jaj. Są bardziej kaloryczne niż inne rodzaje pieczywa ze względu na większą zawartość tłuszczu.
- Chapatti pełnopszenne placki chlebowe z drożdżami lub bez. Chapatti są tradycyjnym pieczywem indyjskim. Są dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, magnezu i witaminy B1.
- Chleby owocowe z dodatkiem cukru, rodzynków lub innych suszonych owoców. Wypiekane są z jasnej mąki i doprawiane słodem i cukrem.
- Chleby żytnie to pieczywo najbardziej popularne w krajach skandynawskich, Niemczech, Polsce i Rosji. Są lekko kwaskowate, wypiekane są z mąki żytniej lub pszenno-żytniej. Żyto ma mniejszą zawartość glutenu stąd miękisz pieczywa żytniego jest bardziej zwarty i cięższy niż w chlebie pszennym.
- Ciabatta to włoskie pieczywo wypiekane z jasnej lub ciemnej mąki rozprowadzanej oliwą, aromatyzowane ziołami. Ciabatta jest często gumiasta. Kanapki zrobione z małych kromek ciabatty nazywane są panino.
- Croissant – Bułka śniadaniowa w kształcie rogalika z ciasta francuskiego. Jest puszysta i sycąca, ale jej wadą jest duża zawartość tłuszczu.
- Crumpet -  bardzo słone pieczywo z ciasta drożdżowego. Jest okrągłe z wzorem plastra miodu z jednej strony bochenka. Podawany tradycyjnie w Wielkiej Brytanii, z masłem, podczas tzw. Tea time.
- Focaccia – wywodzi się z Włoch. Jest to pieczywo z ciasta drożdżowego podobne do pizzy pieczone z dodatkami smakowymi jak na przykład oliwki, sól gruboziarnista, zioła (szałwia, rozmaryn), czosnek, suszone pomidory. Focaccia podawana jest na ciepło przed posiłkami aby zaspokoić pierwszy głód a także jako dodatek do innych potraw.
- Maca (matzo) – to tradycyjny chleb żydowski spożywany podczas Święta Paschy. Pieczony jest z mąki pszennej bez użycia drożdży, czasami z dodatkiem soli.
- Muffin – pochodzi z Anglii. Jest to okrągła bułeczka drożdżowa o łagodnie kwaskowatym smaku i gumiastej skórce. Są różne odmiany pieczywa muffin: z mąki pełnopszennej, z mąki jasnej, z nadzieniem serowym, czekoladowym a także owocowym.
- Naan - płaski chleb drożdżowy w kształcie dużej kropli. Pieczony jest z białej mąki w specjalnym cylindrycznym piecu zwanym tandoori. Pieczywo Naan pochodzi z Indii. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany jest razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej. Dostarcza w naszej diecie witamin B1 i PP.
- Pitta – najbardziej znany jest na Bliskim Wschodzie. Rozcinany jest w taki sposób aby tworzyć kieszeń i podawany z różnymi dodatkami. Np. jako kebab. Pitta wypiekana jest z mąki pełnopszennej oraz jasnej.
- Pumpernikiel – wywodzi się z Niemiec. Jest to ciężki ciemnobrązowy chleb żytni. W procesie wypieku ciasto jest parowane i pieczone przez wiele godzin, aż do uzyskania pieczywa o lekko kwaśnym bogatym smaku i zapachu.
- Tortilla – pieczywo pochodzące z Meksyku. Są to okrągłe chleby wytwarzane z mąki kukurydzianej lub pszennej, bez drożdży, z dodatkiem soli oraz wody, pieczone jak placki na patelni. 

Czy znacie jeszcze inne rodzaje pieczywa? Które są Waszymi ulubionymi?
Zachęcamy do pozostawienia komentarza na naszym fanpage na Facebooku.

SZUKASZ PRACY
W NIEMCZECH?

Wypełnij formularz - oddzwonimy!

Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
Prosimy wybrać numer kierunkowy, następnie wpisać numer telefonu zgodnie z przedstawionym przykładem: XXXXXXXXXX
(bez spacji, bez myślników)
W związku z art. 23 ust. 1 pkt. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133 poz. 883) oświadczam, że wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Pronobel sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, przy ul. Młyńskiej 8 oraz podmioty partnerskie spółki.

.

Pytania do naszej Blogerki

Nasze certyfikaty

certyfikat KRAZ